Echipa națională de fotbal a României este prima reprezentativă a României și se află sub controlul Federației Române de Fotbal - F.R.F. România a fost una dintre cele patru țări care au participat la primele trei campionate mondiale de fotbal, alături de selecționatele Braziliei, Franței și Belgiei. Între anii 1950 și 1986, România s-a calificat la un singur turneu final - Mexic 1970. Între anii 1990 și 2000 selecționata României s-a calificat în optimile de finală la trei campionate mondiale consecutive - Campionatul Mondial de Fotbal din Italia 1990 - Campionatul Mondial de Fotbal din Statele unite ale Americii 1994 și Campionatul Mondial de Fotbal din Franța 1998. Această perioadă și-a atins culmea la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din Statele unite ale Americii 1994, când România, avându-l căpitan pe Gheorghe Hagi, a ajuns în sferturile de finală învingând Argentina cu scorul de 3-2. Ulterior a pierdut cu Suedia la lovituri de departajare. România a făcut de asemenea o figură bună la Campionatul Europaen de Fotbal din Belgia și Olanda 2000, când a obținut un 1-1 cu Germania și a învins Anglia cu 3-2 în grupe, trecând mai departe în sferturile de finală, unde a fost învinsă de Italia cu 2-0. Din anul 1939 până în anii 1990 golgheterul absolut al echipei naționale de fotbal a României a fost Iuliu Bodola, cu 30 de goluri marcate. În prezent recordul de goluri marcate pentru echipa națională este deținut de Gheorghe Hagi și Adrian Mutu, amândoi cu 35 de reușite. Primul meci jucat de reprezentativa României a avut loc la data de 8 iunie 1922, la Belgrad, împotriva echipei Iugoslaviei. Lotul era alcătuit din jucătorii - Aurel Guga, Adalbert Ritter, Lajos Szilágyi, Elemér Hirsch, Dezső Jakobi, Francisc Rónay, Nicolaus Hönigsberger, Franz Zimmermann, Karl Frech, Paul Schiller și Johann Auer. Primul gol al echipei României a fost marcat de Francisc Rónay, iar Aurel Guga a marcat golul victoriei. Sub conducerea antrenorului Teofil Moraru, România s-a impus cu 2-1. La a doua rundă din competiția de fotbal a Jocurilor Olimpice din 1924, naționala condusă de Adrian Suciu pierde în fața Austriei cu 4-1 și Olandei cu 6-0, meciuri jucate la Viena, respectiv Paris.
Primele prezențe la Campionatul Mondial de Fotbal
În anul 1930, România se înscrie la Campionatul Mondial, competiție proaspăt înființată, și la turneul organizat în Uruguay, reușește o victorie, 3-1 cu Peru, goluri Adalbert Deșu, Ștefan Barbu și Constantin Stanciu, pentru a pierde cu 4-0 în fața viitoarei campioane mondiale, chiar țara gazdă, Uruguay. Peste patru ani, România obține calificarea și la a doua ediție a Campionatului Mondial, după o victorie în barajul cu Iugoslavia. La turneul final organizat în Italia, reprezentativa pregătită de Josef Uridil a pierdut disputa cu Cehoslovacia, 1-2 la Trieste, golul României fiind marcat de Ștefan Dobay. Pentru Campionatul Mondial de Fotbal din anul 1938, România trebuia să joace un meci de baraj cu Egipt, dar africanii sau retras din competiție în cele din urmă, și astfel, reprezentativa condusă de Alexandru Săvulescu mergea la al treilea turneu final consecutiv, care acum avea loc în Franța. În primul tur, echivalent cu optimile de finală, România a înfruntat Cuba. Primul joc, disputat la Toulouse, s-a încheiat la egalitate, 3-3, după ce România a condus cu 1-0, dar apoi a egalat în două rânduri, la 2 și la 3, ultima oară în prelungirile meciului. Golurile tricolorilor au fost marcate de Silviu Bindea, Iuliu Baratky și Ștefan Dobay. Meciul s-a rejucat patru zile mai târziu, tot la Toulouse, Cuba câștigând de această dată cu 2-1, deși din nou România a condus cu 1-0 după golul lui Dobay.
32 de ani de absență de la Campionatul Mondial de Fotbal
Între anii 1938 și 1970, România nu a mai obținut nici o calificarea la Campionatele Mondiale Fotbal, până la echipa construită de Angelo Niculescu la finalul anilor 1960. La Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic 1970, România a fost repartizată în Grupa a 3-a, una de foc cu Anglia, campioana mondială, Brazilia, eterna favorită la victorie și Cehoslovacia. Debutul a fost împotriva englezilor care s-au impus pe Estadio Jalisco din Guadalajara cu 1-0. A urmat duelul cu Cehoslovacia, și o victorie cu 2-1, goluri Alexandru Neagu și Florea Dumitrache, prin care România reintra în cărțile calificării. Însă pentru asta trupa lui Angelo Niculescu trebuia să învingă Brazilia. Pelé a deschis scorul, Jairzinho a dublat avantajul sud-americanilor, dar România a revenit în meci prin golul lui Florea Dumitrache. Pelé a marcat din nou, și în ciuda golului lui Emerich Dembrowski, Brazilia s-a impus cu 3-2, iar România a fost eliminată.
Primele prezențe la Campionatul European de Fotbal
România a ratat în continuare prezențele la Campionatul Mondial de Fotbal și la Campionatul European de Fotbal, dar în anul 1984, la competiția Europeană, reprezentativa tricoloră a obținut calificarea, sub conducerea lui Mircea Lucescu. La Campionatul European de Fotbal din Franța, România a început cu o remiză contra Spaniei, 1-1 la Saint-Étienne, Ladislau Bölöni egalând pentru tricolori. A urmat duelul cu Republica Federală Germania, în care Marcel Coraș a egalat în debutul reprizei secunde, după ce Rudi Völler deschisese scorul, dar același atacant german a stabilit scorul final, 2-1. În ultimul meci din grupă, contra Portugaliei, România avea să piardă cu 1-0, deși doar victoria o califica în faza eliminatorie.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu